Waarom een padden- en kikkeroverzetactie op de Middelberg?

Graag trachten wij enkele antwoorden te geven op vragen en bedenkingen.

1. Waar gaan deze dieren naartoe?

Wat velen niet weten is dat er een grote vijver ligt in het verlengde van de Valleilaan, richting Rotselaar, en achter de Paternosterstaat en de spoorweg.

Deze vijver is een overblijfsel van een oude steen- en zandgroeve voor de bouw van enkele gebouwen in onze buurt. Deze groeve liep achteraf vol water en zo is het een vijver geworden. De vijver is privéeigendom, maar is ook gevaarlijk, zeker voor kinderen. Lang geleden is daar zelfs een jeugdleider, die alleen ging zwemmen, verdronken. Dus: verboden terrein!

2. Wat doen deze diertjes daar?

Blijkbaar is de vijver een ideale paarplaats voor deze reptielen. Daarom trekken ze ieder jaar rond eind februari of begin maart naar de plaats van … voorplanting.

3. Wie gaat daar allemaal naartoe?

Alle mannelijke en vrouwelijke amfibieën die op onze Middelberg leven kruipen alleen en zelfs met zijn tweeën (de mannetjes op de rug van hun partner) erheen om elkaar te ontmoeten. Meestal als de temperatuur de 7° C heeft bereikt, als het donker is, en liefst wat vochtig is. In het donker worden ze immers niet opgemerkt door de roofvogels.

4. En dan?

De vrouwelijke diertjes leggen hun eitjes in het water en nadien komen de mannelijke exemplaren om ze te bevruchten. Vaak gebeurt de bevruchting al vóór de aankomst aan het water, dus tijdens hun tocht.

5. En vervolgens?

Na enkele weken komen de eerste kleintjes al tevoorschijn onder vorm van kikkerdril en kunnen ze uitgroeien tot jongvolwassen. Als ze sterk genoeg zijn gaan ze dan terug naar onze berg. Dit fenomeen noemt men een ‘paddenregen’ en gebeurt in juli en augustus.

6. Is deze overzetactie echt nodig?

Wij vinden van wel, omdat we wonen in een woonparkzone met heel veel respect voor de fauna en flora. Zo dragen wij bij tot een natuurlijk evenwicht in onze tuinen.

7. Wens je nog meer info?

Surf dan naar de www.natuurpunt.be of  www.paddenoverzet.be.

Link Paternosterstraat: https://www.google.be/maps/preview/@50.9610551,4.7568207,479m/data=!3m1!1e3

8. Waar ligt die vijver?

Ga eens kijken op Google Earth en geef in: ‘Kruisboogstraat Rotselaar’. Zo kan je vanuit de lucht hun traject volgen.

9. Doen alleen wij dit?

Neen, enkele lagere scholen uit de buurt werken mee aan dit project.

10.Weetjes. 

In België zijn er meer dan tweehonderd actiegroepen actief.

Een pad heeft vijftien minuten nodig om de straat over te steken.

 

Julien Teugels